buddha

© Finn-b <> Fo2kunst.no

Hva er Zen?

Tenkte jeg skulle skrive litt om Zen og hvordan dette kan implementeres i fotograferingen. Det fleste kjenner jo til begrepet Zen, men ikke alle vet helt hva det betyr. Siden jeg er Sotozen buddhist er det kanskje mest naturlig å sitere litt fra hjemmesiden til Den Norske Sotozen Buddhistorden. Først og fremst er det kanskje lettere å begynne med å si hva Zen ikke er. Det er verken parfyme, MP3-spillere eller noen av de myriader av produkter de har kalt «Zen ett eller annet».

Zen er et fenomen som verken kan knyttes til et subjekt, objekt, ideologi eller tro. Zen er din egen opplevelse av en mental og fysisk tilstedeværelse «her-og-nå», før den har gått igjennom en intellektuell prosess. Når vi fornemmer tingene «slik som de er», uten å tillegge dem egne tanker, erfaringer, holdninger eller verdi er dette zen.

siv-sandmilen

© Finn-b <> Fo2kunst.no

Zen og fotografering.

Så, det kan altså være litt selvmotsigende å kalle bilder for Zen, eller er det egentlig det? Jeg vil definere dette på følgende måte: Zen fotografering kommer naturlig med et tomt sinn. Det er å vente på et øyeblikk hvor lys, form og dynamikk vil falle på plass, og det å være blottet for planlegging på forhånd. I stedet for å sjekke været på nettet, eller planlegge alt før en shoot, drar du ut og lar tingene komme av seg selv. Det handler om å være i øyeblikket. Som fotograf er det fint å kunne dele de opplevelser og øyeblikk som oppstår der og da.

stretching

© Finn-b <> Fo2kunst.no

Zen fotografering er et tankesett i sin essens, og de resulterende bildene blir ofte minimalistisk av design. Jeg liker godt å jobbe på denne måten, la tingene og elementene komme av seg selv. Som Sotozen buddhist er jo også Zen meditasjon en viktig del av min hverdag, også når jeg er ute å fotograferer. Det å kunne sitte ute, i oppmerksomt nærvær gir en helt annen opplevelse av den påfølgende fotograferingen. Av og til blir det ikke fotografering i det hele tatt, det vet jeg aldri på forhånd.

zen-nest

© Finn-b <> Fo2kunst.no

Det som er viktig for meg når jeg fotograferer disse bildene er at resultatet skal gi en følelse av ro. Jeg ønsker at bildene skal være gode å hvile øynene på, og kanskje at det det skaper en følelse av å være i selve bildet. Vår hverdag anno 2016 er jo kanskje ikke akkurat det som kan karakteriseres som rolig. Det fleste har en hverdag med stress og mas som sørger for at skuldrene trekkes helt opp til ørene, og det blir mer og mer vanskelig å «finne roen».

Lang eksponering fra mølen

© Finn-b <> Fo2kunst.no

Jeg er i ferd med å «gli» mer over i denne formen for fotografering, hvorfor skal man hele tiden være på «motivjakt», løpe rundt med kameraet på konstant leting etter noe å ta bilde av? For den vanlige hobbyfotografen skal og bør fotograferingen være en form for avslapning og rekreasjon.
En tilnærming jeg blir mer og mer bevist på er å være oppmerksom på alle de små tingene innenfor en begrenset radius. Man setter seg ned på et egnet sted, igjen er vi tilbake til dette med oppmerksomt nærvær. Innenfor den lille sirkelen du kan nå fra der du sitter og innenfor din sysnradius vil det garantert være et hav av motiver, det gjelder bare å være oppmerksom nok.